Att äta grönt

Förra inlägget var tungt, och jag tänker att jag här ska ta ett annat fokus.

Jag har sagt att jag tycker mycket om matlagning, och övergången till en mer vegetarisk är ett viktigt steg för miljön. Inspirerad av ladypard.se har jag bestämt mig att äta mindre kött. Det finns så klart många anledningar till varför ens kost borde röra sig bort från en köttcentrerad diet, till en som mer och mer vilar på vegetabilier.

De senaste åren har detta skapat ett slags identitetskris – maten blir viktigare och viktigare när vi vill berätta om vem vi är. För vissa handlar det religiöst betingade regler, för andra om som ett hälsoprojekt där allt från lchf, 5:2 till paleo ryms. Ytterligare en annan grupp bryr sig om miljön eller om djuren. En köttkonsumtion har flera baksidor:

– Det orsakar högre utsläpp av växthusgaser

– Storskaligt antibiotikabruk i djurindustrin kan leda till resistenta bakteriestammar

– Regnskogsområden skövlas för att ge plats åt industrin

Ur viljan att äta rätt stammar flera olika grupper av vegetariska dieter. Frukterian, vegan, lakto-ovo-, ovo-, lakto-, demivegetarian, klimaterian, reduktarian och flexitarian är några av de vanligaste varianterna. Vissa fyller en viktig funktion, andra är jag mer osäker kring. Ett av dessa är flexetarian. Flexetarian beskriver en person som äter en kost som stundtals är vegetarisk, antingen för att personerna inte orkar med eller kanske ens vill äta en helt vegetabilisk kost.

Det finns två argument som talar emot:

  • Det finns en poäng i att använda vegetarian för att normalisera begreppet
  • Alla äter flexetariskt – det kan vara en tomatsoppa, sallad, eller kanske pannkakor eller en smörgås.

Det finns också två argument som talar för

  • Begreppet flexetarian kan göra att övergången känns mindre skrämmande för vanliga människor som inte riktigt vet vad vegetarianer äter, eller vill ge hela sitt liv åt en politisk kamp
  • Det finns de som hävdar att det ur miljösynpunkt är bättre att äta en varierad kost.

Och kanske är det just där – i ett ögonblick av ödmjukhet – som man ser fördelarna. Enligt gladtomat.se en rolig sida om tomater jag rekomenderar starkt så är 35 prcocent av alla britter säger ig idag vara flexetarianer, och jag tror att genom att ingå i en grupp som denna kommer ansträngningarna bli större än att slentrianmässigt äta vegetariskt då och då. Politiska kampanjer som köttfri måndag är ytterligare ett försök till att introducera den oinitierade allmänheten till maträtter som kanske kan passa deras palett.

Det är alltså rimligt att anta att den stora omvändningen från ett köttstarkt fäste till ett där stora matvarukedjor som mc donalds, och livsmedelsbutiker erbjuder vegetariska alternativ

Jag känner hur jag ramlade in på samma spår, men det jag egentligen tänkte berätta var att jag har hittat två grejer som jag tycker är helt fantastiska. Det ena är fermenterade sojabönor: Tempeh. Det andra är att vätskan som finns i förkokta kikärtor faktiskt kan användas till nåt! Jag älskar lösningar där sådant som antas vara skräp får en funktion! En enkel googling bort och recept på allt från chokladmousse, pannkakor och maränger finns där, på ett veganskt vis.