Bli grön

Om du är oroad över miljön, eller om du helt enkelt bara vill leva ett mer hälsosamt liv som är bra för alla så kan du överväga att bli mer grön. Man behöver inte alltid göra stora förändringar i sitt eget liv för att det ska ha positiva effekter på sikt, utan även små vaneförändringar kan bidra. När man börjar tänka mer på miljön och att leva väl är det många termer som kan kännas förvirrande, och därför har vi satt ihop en ekologisk ordlista där man kan läsa sig klokare. För det mesta är det dock enkelt att göra små förändringar, när man väl kommit över terminologin.

Vad det innebär att vara grön

När vi talar om att vara grön menar vi givetvis inte utomjordingar av olika slag, utan att vara miljövänlig – Vilket ofta även innebär att vara hälsosam. Vi valde att ge det här en helt egen sektion snarare än att lägga in det som ett begrepp i en ekologisk ordlista, eftersom det är ett såpass omfattande område. Och vi har även valt att gå igenom en rad förändringar man kan  genomföra för att helt enkelt bli mer grön, men först tänkte vi förklara litegrann om vad det innebär att vara grön. Kort sammanfattat innebär det att man har låg miljöpåverkan, eller så låg miljöpåverkan som man kan ha, i sitt dagliga liv. Förr i tiden var det inte lika stor medvetenhet gällande människors påverkan på miljön, så det är upp till oss som lever nu att försöka vända den negativa trenden.

Stänga av apparater

ekologisk ordlistaDet finns en speciell dag där folk uppmanas att släcka lampor och stänga av hushållsapparater under en timmes tid, för att uppmärksamma all energi de förbrukar. Men faktum är att samma produkter och apparater som du stänger av under den timmen antagligen kan avvaras även under dygnets andra timmar – Varför låta standby-läget på TVn stå och dra ström när du sitter vid datorn? Som vi nämner i vår ekologisk ordlista finns det dessutom produkter man kan välja som är mer miljövänliga än andra, som ett grönare alternativ.

Handla second hand

Att återanvända resurser som redan förbrukats är ett sätt att värna om miljön och bli mer grön på, och ett sätt vi definitivt rekommenderar. De allra flesta saker man kan köpa begagnat blir som nya efter en ordentlig tvätt, och man kan dessutom hitta godbitar som inte längre säljs i vanliga butiker. Samt att man dessutom kan shoppa med gott samvete, vilket alltid är en bra bonus.

Ändra din kost

ekologisk ordlistaVi ger några tips över hur man kan lägga om in kost för att bli mer grön under fliken ”att äta grönt”, men det är mer riktlinjer än en manual. Och sanningen är att det finns många sätt man kan ändra sina matvanor på för att göra stor skillnad samtidigt som man gör väldigt små förändringar. En viktig förändring och som många glömmer bort är att det bästa sättet att vara miljövänlig på är att minska matsvinnet. Och att minska matsvinnet innebär att man inte slänger lika mycket mat, utan tar tillvara på det man köper.

Generellt sett är det två steg man ska tänka på: 1) Köp inte mer mat än du kommer att äta upp och 2) Låt inte maten du har hemma bli dålig. Många är uppväxta med mentaliteten att rester är något dåligt och slänger hellre en överbliven portion än att äta samma sak två dagar i rad, och det är en mentalitet som vi som samhälle måste göra oss av med. Och ett steg man kan ta är att frysa in resterna, och äta dem vid ett senare tillfälle. Man kan även kartlägga hur mycket man faktiskt äter så att man aldrig lagar för mycket mat.

Lära dig mer

Att läsa sig till betydelsen av olika begrepp i en ekologisk ordlista är en bra start, men man kan ta till sig information från många källor för att lära sig mer. Och man bör även göra det eftersom långt ifrån alla källor är pålitliga, och faktum är att producenter av olika produkter tjänar grova pengar på en grön image – Oavsett om det är en sanningsenlig bild eller inte.